Nationaal Obesitas Congres 2025

, , , ,

Nationaal Obesitas Congres 2025

Vrijdag 7 maart bezocht ik het Nationaal Obesitas Congres in Amersfoort, een dag vol inspirerende lezingen, workshops, een innovatiemarkt en gesprekken met collega’s werkzaam en geïnteresseerd in deze wetenschap. Het was een waardevolle congres waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen op het gebied van obesitas en de behandeling centraal stonden.

Obesitas: meer dan ‘minder eten en meer bewegen’

De dag werd geopend door de dagvoorzitter prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas. Ze benadrukte een cruciaal punt: obesitas is een chronische ziekte. Het is geen simpele kwestie van minder eten en meer bewegen, zoals vaak wordt gedacht. Veel mensen met obesitas ervaren dat afvallen ontzettend moeilijk is, en dat heeft alles te maken met wat er op metabool niveau in het lichaam gebeurt.

Obesitas is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door disfunctioneel vetweefsel. Ons vetweefsel is niet alleen een opslagplaats voor energie, maar ook een actief orgaan dat hormonen aanmaakt bijvoorbeeld het verzadigingshormoon leptine. Bij obesitas is dit vetweefsel, vooral ons buikvet, ontregeld, waardoor er chronische laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit kan leiden tot insulineresistentie, diabetes type 2 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is obesitas een poortziekte: het verhoogt de kans op andere chronische aandoeningen, zoals leververvetting, artrose, slaapapneu en bepaalde vormen van kanker. Dit onderstreept het belang van een bredere en persoonlijkere aanpak, waarbij we kijken naar alle factoren die obesitas in stand houden – van hormonen en stress tot slaap en medicatie.

Tijdens het congres werd de handige tool Check Oorzaken Overgewicht onder de aandacht gebracht. Deze helpt mensen inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van hun overgewicht. Sinds vrijdag kan de tool ook tijdens een behandeling worden gebruikt, zodat veranderingen in de loop van de tijd gevolgd kunnen worden. Dit helpt om de aanpak steeds bij te stellen en de wind uit de goede hoek te laten waaien.

Andere inzichten uit het congres

Naast deze belangrijke boodschap van Liesbeth van Rossum, heb ik nog een aantal waardevolle inzichten opgedaan:

Sarcopene obesitas – Mensen met obesitas kunnen tegelijk een lage spiermassa hebben, wat hun gezondheid verder ondermijnt. De aanpak? Krachttraining en een verhoogde eiwitinname, omdat spierfunctie belangrijker is dan spiermassa.

Hersenen en eetgedrag – De hersenrespons op eten is bij mensen met obesitas verstoord en verbetert niet vanzelf, zelfs niet na 10% gewichtsverlies. Dit heeft te maken met veranderingen in het serotonerge systeem door voeding met veel suiker en vet.

Cue exposure bij eetbuien – Door mensen bloot te stellen aan eten zonder het te eten, kan de drang naar bepaalde voedingsmiddelen afnemen. Dit kan helpen bij het verminderen van eetbuien en overeten.

Medicatie en leefstijl – Een gezonde leefstijl kan helpen om gewicht verhogende medicatie af te bouwen, waardoor gewichtsverlies makkelijker wordt. En tevens is het zinvol om te bekijken of er een alternatieve medicatie beschikbaar is die niet het gewicht doet toenemen.

Obesitas vraagt om een brede aanpak

Wat deze dag opnieuw bevestigde, is dat de aanpak van obesitas niet simpel is. Het is geen kwestie van ‘gewoon wat minder eten en meer bewegen’, maar een samenspel van hormonen, vetstofwisseling, slaap, stress, beweging en medicatie. Als leefstijlcoach, diabetesverpleegkundige en obesitasconsulent weet ik hoe belangrijk het is om mensen hierin persoonlijk en op maat te begeleiden.

Wil je meer weten over hoe leefstijl een rol kan spelen in de aanpak van obesitas en diabetes type 2? Bij Braveness by Bosman bied ik individuele coaching op maat. Samen kijken we naar wat er bij jou speelt en hoe we stap voor stap een aanpak vinden die werkt.

👉 Neem gerust contact met me op!